6 Getty Images 937057490

Sugen på flodkryssning men inte kommit till skott?

Publicerad: 24. januari 2020

10 anledningar att resa på flodkryssning

Det är inte av en slump som vi pratar om flodkryssnings-epidemin. Ofta är det bara en enda tur som ska till för att man ska fångas av den bacill som gör att man vill åka igen, och igen.

Med älvar som snirklar sig genom Europa och runt om i världen, på kors och tvärs, finns det så många spännande platser att ta sig till - vattenvägen. Bland våra norska resenärer har fenomenet flodkryssningsnabbt spridit sig som en löpeld och vi kan verkligen förstå varför! Om inte begreppet i sig redan lockar, kanske någon av våra 10 anledningar kan fresta till att följa med på en flodkryssning:

1. Kombinationen av avslappning och upplevelser

Från första parkett uppe på däck är det bara att luta sig tillbaka och beskåda vacker natur, vingårdar, slott, tempel, djurliv och myllrande vardagsliv som glider förbi. När båten stannar till fortsätter upplevelserna på land där man ständigt får chansen att utforska nya platser. En härlig kombination av avkoppling och aktivitet.

2. Rätt in i hjärtat av de vackraste storstäder

Som genom en hemlig genväg tar man sig rakt in i livets epicentrum i de länder och städer man besöker. Tänk att kunna glida rätt in i centrum i ett myllrande Wien eller färgsprakande Budapest. Här är det bara att snöra om dojorna så står man redo för en första klass stadstur!

3. Gott om tid till att utforska på egen hand

Det finns alltid organiserade utflykter att haka på, men dessa är frivilliga och det bjuds på många tillfällen till att utforska de olika städerna på egen hand om man vill. De olika destinationerna inviterar till något för varje smak. Det är bara att välja och vraka bland shopping, museer, kulinariska restaurantupplevelser och foto-vänliga promenader.

4. Resväskan behöver bara packas upp en enda gång

För en gångs skull tar vi med oss hotellet dit vi beger oss. Vi möter nya vyer, destinationer och människor, men vi kan alltid känna oss som hemma! Bespara dig onödiga ryggkrämpor från släpandet av resväskan, innehållet stannar tryggt och stadigt i den hemmastadda hytten.

5. Hotellrum med utsikt

Alla hytter har fönster, eget badrum och någon gång till och med fransk balkong. Beroende på båt kan det också finnas möjlighet att sitta ute på en balkong. Utsikten följer alltid med, i varierade skepnader, oavsett om man helst njuter av den i ensamhet eller med nya vänner på däck.

6. Små, mysiga skepp

De flesta av flodkryssningarna har bara plats till 100-150 passagerare, vilket ger en mer intim känsla än på större kryssningar. Här är det lätt att hitta nya vänner, men man slipper också gå vilse i korridorerna!

7. Underhållning ombord

Välkommen till båtlivets varierade dagar! Med dans, musikquiz, föreställningar eller spännande föredrag ska det mycket till för att bli uttråkad.

8. Lokala smaker och kultur

Vi tar seden dit vi kommer och låter oss färgas av den lokala kulturen. Med en knackwurst på tallriken och weissbier i handen får vi känna av att vi glider förbi de pampigt tyska slotten. Njut av ett glas Bordeaux på den franska landsbygden, lär dig mer om portvin i Duorodalen, imponeras av ryska dansare i Volga eller lifta med gatans alla tuk-tuks i Kambodja. Här blir det varken enformigt eller enfärgat!

9. Det mesta är inkluderat

Alla måltider och underhållning ombord är inkluderat. På någon av kryssningarna kan man också ta för sig av det drickbara till maten, utan extra kostnad. Vanligtvis presenteras både frukost och lunch i form av buffé, medan middagen serveras till bords.

10. Oformell klädsel

Satsa på bekväma fritidskläder och goda promenadsulor till utflykter, alla andra klädkoder är obefintliga. Det är lov att packa med sig ett finare ombyte till en eventuell kaptensmiddag, men smoking, balklänning och paletter kan med fördel glömmas kvar hemma.

Sista från bloggen