Marie Cruise Getty Images 487190592

Är du sugen på att kryssa - då hjälper vi dig!

Publicerad: 1. oktober 2019

10 tips till nybörjarkryssaren

Kryssningar blir allt mer populärt. Fortfarande möter dock begreppet ”Kryssning” på fördomar. Är du både nyfiken på, och skeptisk till en kryssningsresa? Och osäker på - vilken kryssning ska jag välja? Det finns ju så många olika rederier och fartyg. Men det finns en kryssning för alla! Här får du 10 tips att hitta rätt kryssning för just dig. Och sen vågar jag lova att du får en fantastisk semester till havs!

Att resa på kryssning

Efter tre år i kryssningsbranschen och totalt 19 år i resebranschen har jag stött på många frågor om kryssning. Är du en av dem som är sugen att resa på kryssning men inte kommit till skott att boka? Du är inte ensam. Många är nyfikna på kryssning, men långt ifrån lika många bokar. I Sverige finns en del fördomar om kryssning, att jämföra med vårt grannland Norge med lång tradition av att resa på cruise.

En del som ”vågar” boka en kryssning riskerar dock att göra sin enda kryssningsresa. För om du inte väljer ”rätt kryssning” för dina önskemål, så kan faktiskt fördomar besannas. Personligen tycker jag att en kryssning är ett fantastiskt sätt att resa på. Men hur ska jag tänka innan jag bokar min kryssning? Är det verkligen skillnad på kryssning och kryssning? Här får du 10 smarta tips som hjälper dig att hitta rätt kryssning – för just dig!

1. Vilken typ av semesterboende brukar vi trivas med?

– Reflektera över faktorer som standard och faciliteter, alltså boendets ”rating”. Lika viktigt att tänka till om är de mjuka värden som stämning, atmosfär och servicen på hotellet – nu kryssningsfartyget.

2. Vilka faktorer är viktigast på min semester?

– Till exempel faciliteter, aktiviteter och underhållning som erbjuds, kvalitet på maten, barnvänligt och/eller att passa för vuxna.

3. Vad ingår i resans pris?

– Se upp för dolda avgifter som skatter, hamnavgifter och dricks. Vad innebär egentligen ”måltidsdrycker” som ingår i kryssningens grundpris för flera rederier?

4. Allmänna utrymmen

– Viktigare än man kanske tror! Hur föredrar du storlek på utrymmen och inte minst atmosfären vid till exempel poolområde och restaurang? Festligt och fullsatt eller lugnt och med - möjlighet till - större enskild plats?

5. All Inclusive – vad ingår egentligen?

– Frukost, lunch, middag, ofta också snacks i anslutning till detta samt minst ”måltidsdrycker” ingår i kryssningens pris. Här gäller samma sak som på en hotellsemester. Nämligen att utbud och matkvalitet skiljer mellan ett trestjärnigt boende och ett fyrstjärnigt. Precis som därmed också priset skiljer.

6. Destinationer

– Många rederier åker till samma destinationer. Kolla upp hur lång tid du får i respektive hamn. Ibland kan det skilja någon timme mellan olika rederier.

7. Lusläs om hamnstoppen

– Många väljer kryssning efter destinationerna. Tänk på att det vid hamnstoppen ibland kan anges en känd ort i programmet trots att fartyget lägger till långt därifrån. Ett exempel är Rom där de flesta kryssningsfartyg lägger till i Civitaveccia flera mil därifrån.

8. Res med bättre samvete.

– Hur jobbar respektive rederi med miljöfrågor och arbetsvillkor för personalen ombord? Här kan du delvis få svar genom prislappen på kryssning. Ett bättre miljöarbete och en bra arbetspolitik kostar ju en slant.

9. Boka tidigt.

– Glöm sista-minuten-priser på havskryssningar. Man kan eventuellt tro att om man bokar en kryssning på icke skollov så är resan billigare än vid de svindyra skolloven. Kryssningsturismen är dock fortfarande så mycket större i USA och södra Europa med andra bokningsrutiner än oss i kalla nord. De bokar i god tid. Och precis som gäller för alla resor: ”Pris efter efterfrågan” (och därmed bokningsläget).

10. Pris

– En faktor man naturligtvis inte kan bortse ifrån är priset. Värdera faktorerna ovan och hur viktiga de är för dig. Gör därefter prisjämförelser mellan olika rederier och fartyg.

Våra kryssningsexperter hjälper dig

Hjälp, så mycket det är att tänka på med en kryssning! tänker du kanske. Tips är att googla för recensioner av olika rederier. Det finns ofta presentationer av kryssningsresor hos bloggare. Läs och fundera på: gillar vi samma saker tro? Är vi i samma målgrupp – barnfamilj, på tu man hand, kompisresa, yngre, äldre?

Dessutom kan du ta hjälp av på proffs på kryssningar. På Escape Travel har våra kryssningsexperter massor med kunskap om flera olika rederier. Kontakta oss på telefon, mail eller besök något av kontoren i Göteborg eller Stockholm så hjälper vi dig att hitta rätt kryssning för just dina önskemål och behov. Kryssa lugnt.

Sista från bloggen