Gågata i Bordeaux

Bordeaux har charmerande gator och snyggt och städat. Så har det inte alltid varit....

Bordeaux

Publicerad: 27. april 2020

Törnrosa som behövde en tvätt

Törnrosa som behövde en tvätt

Medan Törnrosa i sagans värld väcktes till liv med en prinskyss behövdes det en ordentlig spolning för att väcka staden Bordeaux på nytt.

För ett par decennier sedan låg Bordeaux svart, trist och nedsotad vid Garonnes stränder. De ståtliga kalkstensbyggnaderna från 1700-talet var täckta med smuts och sot efter hundratals år av föroreningar. Trafiken som dundrade genom hamnområdet längs floden gjorde staden till allt annat än en turistdestination.

Världens vinhuvudstad kallades i folkmun för ”Sleeping Beauty” eller Törnrosa som vi säger på svenska. Det saknades förmodligen inte besökare i den vackra vinregionen runt staden, där viner har producerats sedan år 800 och några av världens finaste viner kommer härifrån. Men staden Bordeaux - den gjorde du nog klokast i att undvika.

Prinsen med högtryckstvätten

Men under mitten av 90-talet hände något. Staden fick en ny borgmästare och han såg vad som behövdes; en grundlig tvätt! Om vi ska hålla oss till sagornas metaforer så är Bordeauxs prins en man som heter Alain Juppé och han gav henne inte en kyss, utan en ordentlig avspolning.

Borgmästare Juppé inledde projektet med att tvätta hela staden, men det gick inte på en helg direkt…att tvätta hela staden tog flera år, men långsamt väcktes Törnrosa ur sin sömn och framträdde som hon är idag. En mogen och vacker dam, klädd i gråa och bruna toner med färgglada smycken och härliga dekorationer i form av eleganta, klassiska detaljer.

Följ med flodkryssning

Genom vindalarna i Bordeaux

Andra åtgärder vidtogs också, som att lägga om trafiken utanför hamnen istället och då låta folket få tillbaka stadens finaste område. Hamnen i Bordeaux ligger precis där floden gör en mjuk sväng och därför har den fått namnet ”Port de la lune” eller ”Moon port” eftersom den har formen av en halvmåne. En annan romantisk metafor för staden Törnrosa!

Så om du har varit i Bordeaux för många år sedan och kommer ihåg staden som ”inget speciellt” - ge det ett nytt försök! Du kommer knappt känna igen dig. Om du aldrig har varit där har du tur. Du har en fantastisk upplevelse framför dig!

+4
+3

3 saker du inte får missa i Bordeaux:

1. Vinmuseet, så klart!

Inte så förtjust i museer? Tja, om du älskar vin bör du definitivt besöka La Cité du vin. Det finns inga spår av dammiga och tråkiga saker här, museet är toppmodernt - verkligen värt en vinhuvudstad. Här kan du lukta och smaka dig igenom vinets historia, både interaktivt och underhållande. Vad sägs om en workshop där du har bilder 360 grader runt omkring dig. Ljud, dofter och du kan till och med experimentera med matchande virtuell mat med riktigt vin. Måste upplevas!

Byggnaden i sig är en arkitektonisk attraktion. Med sin mjuka, nästan virvlande form ger den associationer till vin som du virvlar i ett glas.

2. Vattenspelet

Inte nog med att den tunga trafiken försvann från hamnområdet, ett stort vattenspel skapades också på Place del la Bourse, med munstycken som kan blåsa ut ånga och skapa en dimliknande effekt. Gå hit på eftermiddagen, då är det exceptionellt stämningsfullt. Här är det underbart att svalka sig en varm sommardag och det är dessutom tillåtet att gå ut i vattenspelet.

Vattenspegeln är till för folket, och folket gläds åt den!

3. Den berömda bron i mörkret

Pont de Pierre heter den berömda bron över Garonne. På kvällen är båda brohamnsområdena upplysta så om du promenerar en bit bort från bron kan du få en helt ny utsikt över Törnrosa, utsmyckad i kvällsljuset. Man kan ju komma i romantisk stämning av mindre…

Och medan du är där kan du räkna brospännena vid Pont de Pierre. Det ska finnas lika många brospännen som bokstäver i namnet Napoleon Bonaparte, som byggde bron. Lite kul kuriosa!

Bordeauxs landmärke. Verkligen en törnrosa värdig.

Sista från bloggen