Kaffe och kaka på café i Wien

Kaffe och kaka på café i Wien

Cafékulturen i Wien

Publicerad: 28. mars 2019

Kaffe med stil i 300 år

Kaffe med stil i 300 år

När du sitter på ett café i Wien med en kaffekopp, ett glas vatten och en saftig tårtbit framför dig på marmorbordet, är du en del av en hundraårig tradition som du inte finner på någon annanstans i världen.

Visst, du kan gå till ett café i vilken stad som helst, men just i Wien är detta mer än bara ett vardagsnöje. När du går på ett café i Wien är du en del av en tradition som har blivit så speciell att den faktiskt placerades på UNESCOs kulturarvslista 2011!

Ett typiskt wienercafé har ofta marmorbord, Thonet-stolar i trä och ljuskronor i taket. På vissa platser finns det även bekväma fåtöljer och soffor som du kan sjunka ner i med en dagstidning medan du njuter av en kopp kaffe från den innehållsrika kaffemenyn (vi kommer tillbaka till det senare!). Kortspel och biljard är också vanliga tidsfördriv på ett café i Wien.

Café Central är ett riktigt gammalt och värdigt wienercafé. Och med väldigt goda kakor....

Krigshjälte och kunglig spion

Varför har cafébesök blivit en så stor del av livet i Wien? Låt oss gå tillbaka till 1600-talet, då allt började. I själva verket var wienarna inte först ute. Det måste ha funnits kaffehus i Mecka redan på 1200-talet och i både Venedig och England kunde man skryta med kaffeservice redan i mitten av 1600-talet.

Det var först år 1683 som kaffeäventyret började i Wien, så även om wienarna inte var först, kan vi säga att de var bäst! Exakt vad som är sanningen om ursprunget har förmodligen försvunnit i historiens mörker. En vanlig version är att vissa säckar kaffebönor lämnades kvar efter att turkarna drog sig tillbaka från ett belägringsförsök år 1683, en krigshjälte fick säckarna i belöning och började med kaffeservering.

Men det fanns tydligen en armenier med namnet Deodato som öppnade det första caféet år 1685. Och även om wienarna rynkade på näsan för den bittra, svarta drycken, så blev det annat ljud i skällan när kaffet serverades med mjölk och socker. Det var då kaffet fick sitt genombrott!

Så här får du ditt kaffe serverat på ett wienercafé - tillsammans med ett glas vatten.

Tidningarna och musiken kommer

Att gå på ett café i Wien på 1700-talet var förmodligen inte mer annorlunda än vad det är idag. Här fick du ditt kaffe serverat tillsammans med det berömda vattenglaset, och herrarna (damerna gick inte på café då, så det är en betydande skillnad mot nu!) kunde njuta av en omgång biljard- eller kortspel.

Men med det senare fick man vara försiktig, eftersom kortspel sedan förbjöds och caféägaren kunde få en saftig bot! Sedan - på 1720-talet, kom ett annat element in i det wienska caféet: tidningarna. Varje respekterat café hade dagens tidningar för utlåning.

Hur saker utvecklas nu när tidningar försvinner mer och mer till digitala saker återstår att se... På 1780-talet var det en ny innovation, nämligen konsertcaféet! Med tanke på den rika musikkulturen i Wien var det ingen dum idé alls, och wienarna strömmade till konserter och caféliv. Självaste Mozart sägs ha gått till ett konsertkafé för att kunna se vilken inverkan hans musik hade på människor och även Beethoven sägs ha spelat upp sin musik på ett café.

Den stora nedgången

I början av 1800-talet äventyrade en liten man med stor makt hela cafékulturen. Napoleons handelsblockad av England gjorde det nästan omöjligt att få kaffe till ett rimligt pris, och caféerna gick mörka tider till mötes.

Att göra kaffe av substitut som plommon, fikon, råg, korn och cikoria var förståeligt nog inte detsamma ...Räddningen kom när caféerna även började servera vin och varma rätter. Så när blockaden upphörde år 1813 blomstrade wienercaféerna som aldrig förr.

Kanske flest män, men kvinnorna började också dyka upp på caféerna i slutet av 1800-talet.

Damerna kommer

Under hela 1800-talet blev "wienerstilen" även känd uti Europa. Till världsutställningen i Wien år 1873 kom besökare från hela världen och rykten om de fantastiska caféerna spred sig.

I Prag, Zagreb, Verona, Trieste och Venedig uppstod det etablissemang med wienercaféer som inspiration, och där rymliga rum med röd sammetsmöbler och ljuskronor var typiska. Nu började även damerna att dyka upp på caféerna. Hittills hade det reserverats för männen, och damerna hade stannat hemma i sina vardagsrum i stället för att vara i rökfyllda lokaler med kortspel och politiska diskussioner. Men tiderna förändrades.

Författarnas caféer

Från år 1890 och framåt började en grupp unga författare - "Jung Wien" - träffas på ett café. Detta var början på en ny trend. Författare, konstnärer och andra intellektuella hittade sina favoritcaféer där dom diskuterade litteratur och konst. Och precis som i dag så ploppade det hela tiden upp nya ställen som blev populära mötesplatser.

Många anrika gamla wienercaféer påstår sig ha varit det främsta caféet för kändisar. Café Landtmann sägs ha varit Sigmund Freuds och Gustav Mahlers favorit medan Leo Trotzky föredrog att dricka sitt kaffe på Cafe Central och Gustav Klimt var en av stamgästerna på Café-muséet.

Författaren och poeten Peter Altenberg (1859-1919) skrev de flesta av sina verk på caféerna i Wien och idag hyllas han med en staty av sig själv som sitter vid ett bord på sitt favoritcafé - Café Central.

Espresso hotet

Vem skulle kunnat tro att espresson skulle hota de väl etablerade caféerna i Wien? Men med populariteten hos de intensiva kaffedropparna på 1950-talet blev det faktiskt ett allvarligt hot. Med de små kopparna som man oftast dricker ståendes i baren, blev de stora caféerna helt enkelt omoderna.

Det blev inte bättre på 1970-talet. Medan caféerna i århundraden varit som ett extra vardagsrum där man kunde träffa vänner och kollegor, fick de flesta nu mer plats i hemmet - och dessutom TV. Underhållningen ägde rum mer och mer hemma, och många av de stora, berömda caféerna var tvungna att slå igen.

Men med 300-års jubiléet år 1983 hände något. Många blev medvetna om det kulturarv som caféerna representerade, och hur hög kvalité caféerna faktiskt haft under 300 år. Idag är caféerna bland Wiens främsta turistattraktioner - och med goda skäl! Så när du besöker Wien är det faktiskt ett måste att besöka ett café.

Det är inte lätt att orientera sig i kaffedjungeln!

Vad skall du beställa?

☕ En kaffe, tack? Nej, det räcker formodligen inte. Här är en snabb översikt över de vanligaste kaffesorterna som finns på ett wienercafé:

  • Kleiner Schwartzer = en enkel mocka
  • Grosser Schwartzer = en dubbel mocka
  • Verlängerter Schwarzer = mocka utblandat med kokande vatten
  • Kleiner Brauner = liten mocka serverad med mjölk och grädde
  • Grosser Brauner = dubbel mocka med grädde
  • Verlängerter Brauner = en mocka blandad med kokande vatten och en skvätt grädde
  • (Wiener) Melange = stor mocka blandad med varm mjölk och ett lager mjölkskum på toppen
  • Franziskaner = en Melange med vispgrädde istället för mjölkskum
  • Einspänner = mocka i glas med vispgrädde och strösocker
  • Kapuziner = en dubbel mocka med vispgrädde

👉 Mocka är den svarta, starka basen (kaffet) som man komponerar de olika kaffedryckerna med.

Var finns det goda förutsättningar för att få en äkta wienerkaffe?

Vilka är de bästa caféerna?

Det finns alldeles för många caféer för att kunna nämna alla de goda och traditionella caféerna - men här är en liten startlista:

☕ Café Central, Herrengasse/Strauchstrasse, 1010 Wien. Öppnade år1876 och blev en berömd samlingsplats för författare och konstnärer.

☕ Demel, Kohlmarkt 14, 1010 Wien. Imponerande tårtutbud, som också sägs ska ha varit kejsarinnan Elisabeths favorit.

☕ Café Hawelka, Dorotheergasse 6, 1010 Wien. Ett legendariskt konstnärscafé med namn som Henry Miller, Andy Warhol och Grace Kelly i gästboken.

☕ Café Museum, Operngasse 7, 1010 Wien. Här runt borden var det tätt mellan kändisarna. Målarna Gustav Klimt, Egon Shiele och Oskar Kokoschka var vanliga gäster, liksom arkitekterna Otto Wagner och Adolf Loos.

☕ Café Sperl, Gumpendorfer Strasse 11, 1060 Wien. Öppnade år 1880. I en nästan oförändrad interiör, blir du serverad det typiska wienska kaffet precis som när det blev världsberömt runt sekelskiftet.

Källa: wiener-kaffehaus.at m fl.

Sugen på kaffe i Wien? Prova en flodkryssning på Donau

Flodkryssning på Donau

Sista från bloggen