DJI 0160 Retouch 1

Exotisk Flodkryssning

Publicerad: 29. maj 2019

Orientalisk lyx på Mekong

Orientalisk lyx på Mekong

Dra mig baklänges! Och här ska jag få vara i flera dagar?! Det var nog det första jag tänkte när jag steg ombord på vårt nya fartyg på Mekong. Kommer du med ombord?

Att jobba inom Nordens största företag för flodkryssningar, kräver sin kvinna. Vi måste ständigt hålla oss uppdaterade på vad som finns där ute, både gällande gömda skatter, nya upplevelser och nya fartyg. För det skall ju mycket till innan det dyker upp en ny flod 😊, men platser och städer längs floderna samt fartygen vi seglar med - DE förändras och utvecklas hela tiden.

Vi fick ett erbjudande om att chartra ett flodkryssningsfartyg för en kryssning i Vietnam och Kambodja som den enda arrangören i Norden. Jag och Vibeke, en av våra reseproducenter för exotiska flodkryssningar, reste därför ner för att ta en titt på vårt nya fartyg, som vi nu har lanserat här hos Escape Travel. Här är det bara att se fram emot en resa full av upplevelser och lyx....

Jag hoppas och tror att det rycker lite i "resetarmen" allteftersom du läser denna blogg och ser de fina bilderna av Mekong Navigator!

+4
+3

Första intrycket

Jodå, flygresan var lång, men det var det värt! Det första mötet med fartyget blev riktigt positivt. Besättningen stod och log och välkomnade oss med kalla servetter (fantastiskt skönt när man ankommer lite varm och mindre fräsch efter en lång resa). Därefter blev vi visade till våra hytter så att vi kunde vila upp oss lite innan äventyret skulle börja på allvar.

Hytt och hytt...... Lite större än vad jag är van vid, lite ljusare än vad jag är van vid och lite läckrare än vad jag är van vid - härligt!

+10
+9

En träff med det förflutna

Fartyget är nytt, men du får fortfarande känslan av att komma ombord i forna tider - fartygets inre har en karaktär av gammal, kolonial stil, inte överdriven men läcker och smakfull.

De färgglada, djupa stolarna i baren inbjuder dig till att sjunka ner, gärna med ett glas kallt i handen. Genom restaurangens välvda fönster från golv till tak, har du en fantastisk panoramautsikt! För att inte nämna trapporna ... Snirkliga smidesräcken med spiralmönster och det varma träet - bara det det är som ett smycke!

Har du lust att segla med detta fartyget?

Flodkryssning Mekong - Vietnam och Kambodja

Fantastisk utsikt från loungen på övre däck.

Ett rum med utsikt

Ja det finns gott om utsikt här! Och inte bara från hytterna, utan överallt på fartyget får du en härlig utsikt över landskapet du seglar förbi. Det gör att fartyget känns lätt och luftigt, trots värmen. Oavsett om du äter i restaurangen, slappnar av med en drink i baren eller kopplar av i hytten - så finns det stora fönster som öppnar upp för omvärlden.

Att få sitta här med sitt morgonkaffe eller en kvällsdrink är en ren njutning.

Här på däck tillbringade vi mornarna med en kopp kaffe, njöt av den svala brisen och tystnaden. Det finns två utomhusområden där du har möjlighet att ta del av både flodliv och njuta av värmen....

"Familjen" ombord

Besättningen var från Kambodja och Vietnam och de var främst de som bidrog till den goda stämningen ombord. Alltid leende, alltid "god morgon, frun" - om det inte var så att de tilltalade dig med förnamn ... Dom lärde sig alla namnen utantill med den äran och så småningom blev vi Sisely och Vi ...

+2
+1

På livets vattenväg

Även om rederiet Lotus Cruises har blivit stort, glömmer de aldrig bort varifrån de härstammar. Dom hjälper samhällen runt omkring att blomstra och letar alltid efter ett sätt att ge tillbaka.

Kanika, vår Hospitality Manager, är ett "Lotus Emblem". Från att vara ett gatubarn i Kambodja hjälpte PSE (Pour un Sourire d'Enfant) - en välgörenhetsorganisation som stöds av Lotus Cruises - Kanika att komma ur behov och fattigdom. Hon utbildades och är idag en stolt medlem av Lotus-besättningen.

Kanika är inte den enda i besättningen som räddats av Lotus-familjen. Du kommer att träffa flera i fartygsbesättningen som har genomgått stora utmaningar. Om du vill, delar de gärna med sig av sina hjärtvärmande berättelser om hur de övervann (och överlevde) ett fattigdomsliv.

På en av landsutflykterna längs Mekong besöker vi en skola i en av de fattigaste byarna i Kambodja, där lärare inspirerar barn att lära sig engelska från tidig ålder och bygga drömmar; drömmen om att undkomma fattigdom och bli en "Lotus

Åk på kryssning med Lotusfamiljen

Flodkryssning på Mekong

Smaken av Vietnam

Ja, vad man ska säga ... Vi är också bekanta med asiatisk mat här i Sverige, men maten som serverades ombord, med bara lokala ingredienser, var exceptionell.

Varma och kalla läckerheter serverades både vid frukost, lunch och middag, och till lunch och middag fick du välja från en innehållsrik meny. Naturligtvis går det även att få europeisk mat, om det är önskvärt.

I spaet kan du få en härlig massage!

Pricken över i:t

Vi åkte ner med både trötta vinterfötter och stela axlar, men vad kunde vi göra åt det? Vi fann svaret!

Fartyget har sitt eget spa-område med ett stort urval av olika behandlingar - för både män och kvinnor. Du ska inte underskatta trevliga damer, vi fick verkligen "en genomkörning" av kroppen som fick "blodet att rusa" och fötter som i sin tur kunde visas i sandaler - läckert.

Livet längs floden

Det är här det händer - både på och längs floden; Här bor de, här arbetar de, här hittar du flytande marknader, marknader för djur, örter, frukt och grönsaker som du inte ens visste fanns. Här har fantasin endast ett fåtal gränser vilket gör att maten också är varierande i både smak och lukt.

De flytande marknaderna finns i närheten. De varor som man säljer lyfts upp i masten, så att kunderna tydligt kan se var de kan köpa sötpotatis, fisk, kläder och mer.

Oavsett var vi var, på land eller till sjöss så hälsades vi med leenden, «hallo, hallo, lady» . Överallt vinkade dom till oss, från cyklar, träbåtar eller längs vägen.

Tidigt om morgonen, upplevs livet på floden nästan som en trafikerad motorväg. Från däck ser man de små, smala träbåtarna laddade med fisk, skaldjur eller jordbruksvaror. Det känns som om vi har smugit oss in i en filminspelning, men för kvinnorna i de distinkta konformade stråhattarna är detta en morgon som alla andra.

Möte med folket

Människorna är lika färgstarka som kläderna de bär på. Färgglada i fakta, ljud, ansiktsuttryck och språk ...

Gemensamma nämnaren här är alltid leenden, hälsning och oavsett vem du är, känner du dig välkommen. Det är svårt att föreställa sig att det bara har gått några decennier sedan landet var en plats för krig, och hur folket drabbades av en nöd som vi inte kan föreställa oss, men det finns ingen bitterhet, inga dumma kommentarer, bara leenden och nyfikna blickar ...

De visar villigt sina hem, vad som är viktigt för dem, medaljer från det förflutna, mopeden som har fått hedersplatsen i vardagsrummet, bilder av familjen, hönorna i trädgården, hängmattorna på verandan. Många här är bra hantverkare, där få eller inga maskiner används. Här är hantverksyrket ärftligt.

Lotus Cruises - Ett Vietnamesiskt äventyr

Lotus är en blommande vattenväxt som växer under hårda förhållanden. Nedsänkt i leriga vatten, kämpar den för att om och om igen komma upp till ytan och visa upp sig med alla sina färger och i olika storlekar.

Namnet Lotus Cruises passar verkligen bra in i det här familjeföretaget, som började smått och sen har arbetat sig upp från att driva färjor och supplybåtar, till nu läckra och förstklassiga flodkryssningsfartyg. Det var föräldrarna till den unga skepparen Chi som startade företaget.

Faktum är att Lotus Cruises var det första privata familjeägda företaget i Vietnam som både byggde och drev flodkryssningar i världsklass på Mekong, floden som förbinder Vietnam och Kambodja.

Här äter vi middag med Chi och Steven, som är ansvariga för Mekong Navigator.

Ett sagoslut

Det finns också en fin kärlekshistoria om familjen - och just detta fartyg. 2011 reste Chi till Australien för att studera.

Där träffade hon den vietnamesiska studenten Steven, och de blev ett par. Hans föräldrar var båtflyktingar från Vietnam, och Steven är född och uppvuxen i Australien.

Efter att ha återvänt till Vietnamn från Australien gifte de sig och fick två fina barn. Småbarnslivet kombineras med att driva kryssningsverksamheten i familjeföretaget. Det är de som har ansvaret för det stora fartyget, Mekong Navigator. Och här de verkligen gjort ett fantastiskt jobb!

Snipp, Snapp, Slut - så va sagan slut! Men inte detta äventyr - du ska väl med?

Upplev denna kryssningen du också

Flodkryssning Mekong – Vietnam och Kambodja med TORBJØRN FÆRØVIK

Donau, Rhen, Seine, Douro .....

Se hela flodkryssningsmenyn här

Sista från bloggen