Vindruva Getty Images 1091537966

Flodkryssning Douro - Generationsresa i topp

Publicerad: 17. januari 2020

Flodkryssning Douro – fullträff som generationsresa för mor och dotter

Kraven var högt ställda hos vår medarbetare Eva Jonsdottir och hennes mamma när de för första gången skulle ut och resa, bara de två. På sin mor-dotterresa ville göra allt och lite till: uppleva nya platser, äta god mat men även ligga i solstol och bara vara.

Inte helt lätt kombination att få ihop på en och samma resa.

– Jag hade fått berättat för mig hur fint och speciellt det var att kryssa på Dourofloden och för oss blev det så rätt som något kan bli. Och som det var, från sekunden vi gick ombord tills att vi mönstrade av en vecka senare! Vi lyckades pricka av alla våra önskemål – och lite till – på vår slingrande flodkryssning i Portugal en vecka i september. En fantastisk naturupplevelse på soldäck, som började och slutade i portugisiska Porto och tog oss till spanska gränsen längs olivlundar, vinodlingar och bergsbyar!

Floden Douro brukar betecknas som en av världens vackraste floder. Den är pulsådern för den medeltida staden Porto och fungerade tidigare som transportväg av vintunnor från Dourodalen. I Porto rinner Dourofloden ut och möter Atlanten efter nära 90 mils färd från källan i nordvästra Spanien. En upplevelserik flodkryssning med stor frihet att utforma efter egen smak, berättar Eva.

På första parkett mot sceniskt världsarv

Mor och dotter anlände förväntansfulla till Portos hamn och såg sitt fartyg för veckan, MS Amalia Rodrigues från rederiet Croisi Europé.

– Första känslan när jag såg fartyget var bara WOW, en känsla som höll i sig under resan! Allt var bara så bra. Som att vara på ett och samma hotell under en vecka men ett som rör på sig hela tiden. Det tog oss till nya platser varje dag där vi fick uppleva så mycket, eller för den delen – så lite som vi själva önskade.Under veckan passerade de sceniska bergsbyar och tog del av världsarvet bakom vinho verde och portvin från första parkett; världens äldsta vinområde som dessutom finns med på UNESCO:s världsarvslista.

– Precis som vi hade högt på önskelistan så blev det många lugna stunder på soldäck. Jag tog med mig två böcker som jag tänkte läsa under vecka men helt ärligt läste jag bara tre sidor i en av böckerna! Resterande tid satt vi i solstolarna och bara beundrade utsikten. Dourodalen är smal och du kommer så nära allt vackert.

Utflykter och guldkorn i Dourodalen

Eva och hennes mamma varvade avkoppling med intressanta aktiviteter där fartyget gjorde strandhugg.

– Vi var på en del arrangerade utflykter som besök på vingårdar, stadspromenader, muséer med mera. Perfekt att själva kunna välja vad vi var sugna på att göra.Några exempel på utflykter som erbjöds var ”Porto by Night”, avsmakning av lokala delikatesser hos lokala favoriter, guldkorn i staden Régua i Vinho verde-­området med besök av vinhuset Mateus med barockpalatset – känt från etiketterna på de karakteristiska runda vinflaskorna, utflykt till bländande Salamanca med extraordinära arkitektoniska skatter och Spaniens vackraste torg Plaza Mayor samt provsmakning av portvin på lokala vinodlingar.

Två typer av utflyktspaket gav dem frihet att skapa en perfekt balans och ombord njöt de varje dag av lokala specialiteter: från traditionell portugisisk middag till spansk afton samt galamiddag – Maten och vinerna! Ja vad säger man, det var en upplevelse i sig, säger Eva

Härlig stämning ombord längs Douro

Som premiumfartyg var miljön ombord av hög klass och gemytet var stort.– Vi träffade och umgicks med fantastiska människor, både övriga gäster och personalen ombord. De som arbetade på fartyget gjorde verkligen allt för att vi skulle ha så fin och bra flodkryssning som möjligt. Proffsiga, vänliga och lättsamma och skapade en härlig stämning för alla.Summan av kardemumman då, hur lyckad blev mor-dotterresan med facit på hand?

– Vi fick en fantastisk semester som blev så mycket mer än vi hade hoppats på och som kommer att stanna kvar som ett kärt minne hos oss båda under lång tid framöver, säger Eva.

Tips från Eva Jonsdottir:

– Ta chansen att boka på en extra natt i fina Porto innan ni går ombord på er kryssning. En jättemysig stad med genuin medeltida bebyggelse, vackra broar och vindlande gränder. Ett perfekt tillfälle också för spännande portvinsprovning just i Porto, staden som i århundraden varit synonymt med just portvin.

Nyfiken på generationsresor?

En unik mor-dotterresa blir ett minne för livet. Ta med delar eller varför inte hela familjen på en spännande generationsresa. Kanske fyller någon i familjen jämnt eller ni har något annat jubileum att fira. Flodkryssning är en av många drömresor som Escape Travel erbjuder. Hör med oss så kan vi ge förslag utifrån just er grupp!

Res långsamt med kvalité

Escape Travels Flodkryssningar

Kombinera med 1 natt i Porto

Flodkryssning Douro Portugal 5 eller 6 nätter 2021

Sista från bloggen