Flamingoer i Camargue

Camargue är det enda stället i Frankrike där flamingos lever naturligt.

Frankrike

Publicerad: 26. april 2019

Vilda västern och flamingoparty i Provence

Vilda västern och flamingoparty i Provence

Cowboys på vita hästar, tjurar och flamingos var det sista som jag förväntat mig att se när jag reste till Provence för första gången - men det var vad jag fick!

Givetvis fick jag även uppleva det jag reste dit för - rikligt med rosévin, lavendelfält och stenstäder. Men det är nog mötet med Europas enda riktiga cowboys som mest etsat sig fast i minnet.

Cowboyen heter Gilbert Arnaud. Bilden av honom är från 70-talet. Under åren har han lugnat ned sig lite, men bilden visar en något vildare historia...

Vi beger oss till Camargue, det stora floddeltat som ligger lite söder om Arles - vilket är en upplevelse! Oändliga slätter med betande vita hästar, oxar med spetsiga horn, risfält och saltberg.

Här finns också vita gårdar, eller manades som de kallas på franska. På gårdarna föder de upp tjurar och det viktigaste med dessa tjurar är inte att de ska bli biff, de ska helst bli superstjärnor!

I Camargue har dom en mycket speciell form av tjurfäktning - om man kan kalla det tjurfäktning, här kommer iallafall inte djuren till skada. Rep med öglor fästs vid tjurens horn, som sedan ska avlägsnas från den vilda tjuren - av den som törs. Jag vill säga att detta tillvägagångssätt är ganska oskyldigt jämfört med de traditionella spanska tjurfäktningarna.

När showen är över kan tjuren återvända till sina gröna ängar och ta semester några veckor innan det är dags för nästa runda i ringen.

Hittar vi en ny superstjärna här tro?

Berömmelse och evigt liv

Detta är en sport som tas på allvar och de bästa tjurarna blir faktiskt superkändisar. När deras karriär är över kan de mest framgångsrika få sin egen staty - och på så sätt leva vidare i folkminnet.

Vi besöker Manade Gilbert Arnaud och bara Gilbert är en kändis i sig själv. Efter ett långt liv på hästryggen är hans Manade en av de mer berömda. Även före detta president Sarkozy har suttit i sadeln på en av gårdens vita hästar, vilket finns som bildbevis på väggen här!

Gourmetbyen Lyon, Camargue, Rhôndalen, Arles, Avignon

Följ med på flodkryssning i Provence

Besöker du gården så välkomnas du av hästarna, innan du körs du ut på åkern med traktor och släpvagn. Här sitter du både säkert och bekvämt medan du tittar på tjurarna - stora som små. Efteråt bjuds du på en drink på den trevliga terrassen - en gul och gyllene oas mitt bland det oändliga, platta landskapet.

Flamingoland

Något annat som är unikt för Camargue är flamingos! Om du kommer hit under perioden april till september är chanserna stora att du får se flockar av de fantastiska fåglarna - vanligtvis så är det mellan 10 och 15 000 flamingos här!

Det är fascinerande att se de karamellfärgade fåglarna som vadar runt i vattnet - det i kombination med de vita hästarna gör att man nästan tror att man befinner sig i ett sagolandskap.

Under parningstid så är flamingon extra rosa...

Visste du att ...

🌸 Flamingon får sin rosa färg ifrån sin diet? Den äter alger och små kräftdjur som har ett karotenoid färgämne, därför får de den delikata rosa färgen.

🌸 Precis som alla andra fåglar, producerar flamingon olja i körtlarna runt stjärten, som den smörjer in fjädrarna med för att göra dem vattentåliga. Det rosa färgämnet finns även i oljan och forskare har kommit fram till att flamingon faktiskt smörjer in sig med extra mycket olja under parningstid för att bli mer rosa, och därmed mer attraktiv - detta gäller både den kvinnliga och den manliga flamingon!

🌸 Anledningen till att det verkar som om flamingo-knät går "åt fel håll" är att det faktiskt inte är knät utan vristen. Knäleden sitter längre upp, och den ser vi inte. Så i själva verket har flamingon mycket långa vrister ...

Källa: Natgeo.no

Rhône, Seine, Bordeaux, Alsace, Champagne

Flodkryssningar på franska floder

Sista från bloggen